Elhunyt Mészöly Kálmán, a magyar futball és a Budafoki MTE legendás alakja

Budafoki MTE

81 éves korában hétfőn elhunyt Mészöly Kálmán 61-szeres válogatott labdarúgó, a magyar labdarúgás ikonikus alakja, aki edzőként a Budafoki MTE történelmében is kitörölhetetlen nyomot hagyott.

Mészöly Kálmán a III. kerületi TVE-ben ismerkedett meg a labdarúgás alapjaival. Onnan, Óbudáról igazolt 18 évesen a Vasashoz. Ahonnan nem is távozott el visszavonulásáig, 1972-ig és ahol örökké beírta magát a magyar futball történelmébe. Már 20 évesen ifjúsági Európa-bajnok volt, amikor Baróti Lajos behívta a válogatottba, ahol egy évtizedre meg is ragadt. Az angyalföldiekkel négy bajnoki címet ünnepelt, háromszor nyert Közép-európai Kupát, és az 1961-1962-es idényben az Év játékosának választották. Abban a korban, amelyben olyan világklasszisok kergették a labdát az NB I-ben, mint Albert Flórián, Göröcs János, Bene Ferenc, Farkas János vagy éppen Tichy Lajos.

279 bajnoki mérkőzésen védő létére 32 gólt szerzett, játszott az 1962-es chilei és az 1966-os angliai világbajnokságon. Ikonikus meccse a brazilok elleni 3-1-volt a liverpooli Goodison Parkban, ahol tizenegyesből ő rúgta a harmadik gólunkat, majd sérült vállal, felkötött karral, hősként fejezte be a mérkőzést. Összesen 61-szer ölthette magára a nemzeti együttes mezét, amelynek szövetségi kapitányként szintén 61 alkalommal ült a kispadján.

Azt viszont talán kevesen tudják róla, hogy edzői karrierjét Budafokon kezdte, ahol 1971 után 1974 és 1976 között felelt a szakmai munkáért és többek között neki volt köszönhető az abban a korszakban elért egyik legnagyobb Promontor utcai siker, az NB II-es bronzérem is.

Mészöly Kálmánt mindig hatalmas örömmel fogadta a BMTE Stadion és annak közönsége, személyesen volt részese többek között az élvonalba 74 év után feljutó és ott győzelemmel rajtoló Budafok nyitómeccsének az NB I-ben.

Néhány héttel ezelőtt már aggasztó hírek érkeztek a Szőke Szikláról, aki keringési problémák és tüdőgyulladás miatt került kórházba és bár a magyar futballtársadalom egy emberként szorított a legendáért, szervezete november 21-én, hétfőn feladta a harcot.

A Budafoki MTE osztozik a család gyászában, Mészöly Kálmán emlékét megőrizzük és ápoljuk. Isten nyugosztalja!

(Borítókép: MTI)

Mészöly Kálmán

Oszd meg ismerőseiddel!

Oszd meg a Facebookon