Az utánpótlás a jövő záloga

A szezon végéhez és harmadik születésnapjához közeledik Tehetségközpontunk, amelynek szakmai vezetőjével, Pacsi Bálinttal beszélgettünk az évfordulóhoz közeledve. Szakmai igazgatónk legfontosabb üzenete: „a felnőtt és az utánpótlás labdarúgás közötti intenzitáskülönbség leküzdése egy fiatal játékos számára csak felépített, jól átgondolt folyamaton keresztül lehetséges”.

Hol tart most a Budafoki LC Tehetségközpontja?

Sok minden történt velünk az elmúlt három évben, de talán a legfontosabb annak hangsúlyozása, hogy a harmadik évre eljutottunk oda, hogy jól körülhatárolt területen és partnerségek mentén keressük a tehetségeket.

A kiválasztás elsődleges célterülete a XXII. kerület, nevezetesen Budafok, Budatétény, illetve Nagytétény. Második helyen Dél-Buda és a peremtelepülések, illetve az agglomeráció települései vannak, harmadik körben dél-pesti partneregyesületeink: az ESMTK és a Soroksári SC.

Mi a Tehetségközpont fő célja a következő két-három évre? Milyen születésnapi ajándéknak (cél elérésének) örülnél a leginkább három év múlva?

Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy fővárosunk budai oldalának (jelenlegi) egyetlen profi felnőtt csapatának, a 112 éves Budafoki MTE-nek vagyunk az utánpótlás műhelye, így egyértelműen annak örülnék a legjobban, ha a Tehetségközpontból az elmúlt időszakban jól felépített belső úton eljutnának az első fecskék az NB2-es felnőtt csapatba.

Ehhez mindenkinek adva van a lehetőség! 7-14 éves kor között a Tehetségközpontban profi, főállású edzőkkel, gyermekközpontú módszer mellett fejlődhetnek az ide érkező játékosok. Később, a nagypályás korosztályokból az ígéretes játékosok a BMTE 2-es csapatához kerülnek, innen pedig egyenes és közvetlen út vezet az NB2-be.

A folyamat lépcsőzetes felépítettsége kulcsfontosságú, hiszen ez teszi lehetővé az intenzitáskülönbség fokozatos adaptálhatóságát.

Idén, a felfelé áramoltatás folyamata megkezdődött, Ecseri Máté (2006) U19-esként kapott profi szerződést az NB2-es felnőtt csapattól, Tóth Gergely (2007) és Miszlai Levente (2007) U17-esként most már heti rendszerességgel edzenek a BMTE 2-es csapatával, míg Petőcz-Nemessányi Bálint (2009) U15-ösként került fel az U17-es csapatba.

Oszd meg ismerőseiddel!

Oszd meg a Facebookon