Egy nap: 50+1 edző Budafokon

Mozgalmas napot zártunk 2023. március 20-án hétfőn: kreditpontot érő továbbképzést tartott közel 50 edző számára szakmai igazgatónk Pacsi Bálint, a délutáni edzéseket pedig meglátogatta Mátyus János, első számú felnőtt csapatunk vezetőedzője, korábbi válogatott labdarúgó.

Első ízben került sor kreditpontot érő edzői továbbképzésre a Promontor utcai létesítményben, melynek fő előadója Pacsi Bálint, szakmai igazgatónk volt. A továbbképzés központi témáját az agyi aktivizáció képezte, s annak fontossága, hogy ma már nem lehetséges olyan edzésmódszerek alkalmazása, amelyek ne lennének közvetlenül futballspecifikusak, s amelyek révén ne a döntéshozatalt fejlesztenénk.

A nap során előadást tartott még utánpótlás koordinátorunk, dr. Molnár István Jenő Ph.D., aki a pályán kívüli felkészítés fontosságáról beszélt, hangsúlyozva, hogy óriási a felelősségünk az amúgy is leterhelt gyerekek futball iránti elköteleződésének kialakításában, ami csak úgy lehetséges, ha pályán és pályán kívül is foglalkozunk a fiatalok mentális igényeinek kielégítésével.

Az elméleti előadások sorát Harsányi Jonatán, Tehetségközpontunk mozgáskoordinációs edzője zárta, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy külőnféle „fineszes” gyakorlatokkal hamarabb megérkeztethetjük a gyermeket az edzésbe, lecserélve a régi, monoton bemelegítési protokollokat.

Az elméleti előadásokat gyakorlati bemutató zárta, U12-es, U13-as és u14-es csapataink játékosai mutatták be az elmélet során vázolt gyakorlatokat. Az esemény a szakmai fejlődésen túl kiválóan alkalmas volt arra is, hogy 50 edző együtt töltsön egy napot, találkozzon, tapasztalatokat osszon meg.

A napnak azonban itt még nem volt vége: utánpótlás csapataink játékosait Mátyus János, 34-szeres volt válogatott labdarúgó, első számú csapatunk vezetőedzője lepte meg. Ha már eljött hozzánk, az edzésvezetésbe is beszállt, s azonnal közvetlen kapcsolatot alakított ki a fiatalokkal. Maga erről így nyilatkozott:

Meglehetősen furcsa az edzői pályafutásom, hiszen gyakorlatilag az egyik héten még játszottam, a következőn pedig már egy NB II-es csapatot irányítottam, így soha nem foglalkoztam gyerekekkel. Ha van valami, akkor ezt nagyon sajnálom, hiszen egyrészt imádom őket – nekem is van kettő, akikkel mindig örömmel foglalkoztam –, másrészt olyan dolgokat tanul az ember az utánpótlásban töltött évek alatt, amelyeknek bármikor hasznát veheti a jövőben. Éppen ezért örültem különösen a Budafoki LC meghívásának, ezúton is köszönöm a lehetőséget, főleg Pacsi Bálint szakmai igazgatónak, boldogan vettem részt a gyakorláson. Nagyon ügyes fiatalokkal találkoztam, gyorsan megtaláltuk a közös hangot, volt egy kis szakmai rész is, néhány védővel külön foglalkoztam és adtam nekik egy-két tanácsot. Úgy éreztem, a gyerekeknek is nagy élmény volt a délután, nekem viszont még nagyobb, ebben biztos vagyok!”

Pacsi Bálint, szakmai igazgatónk is pozitívan értékelte a napot és a látogatást: „Mátyus János érkezése igazán nagy élmény volt az utántpótlás játékosaink és edzőink számára, hiszen nagyon fontos, hogy testközelből érezzék az első csapat kapcsolatát, hogy céljaikat valóra válthassák. Köszönjük Mátyus Jani kedvességét, szeretetét, odafigyelését, amit felénk kifejez a mindennapokban is”.

Köszönjük mi is Mátyus Jánosnak, hogy inspirálta a fiatalokat, s köszönjük azoknak az edzőkollégáknak is, akik vették a fáradtságot és ellátogattak szakmai igazgatónk továbbképzésére.

Hajrá Budafok!

Oszd meg ismerőseiddel!

Oszd meg a Facebookon