Legyen a labdarúgás a szenvedélyed! – kultúra és sport egyszerre volt jelen az I. Zakariás Kupán

2023. június 15-17-e között került megrendezésre az I. Zakariás Kupa, amely nemzetközi tornaként kiváló zárása volt a 2022/2023-as szezonnak.

Zakariás József olimpiai bajnok magyar labdarúgó, edző, az Aranycsapat balfedezete volt, 35 válogatott mérkőzésen játszott. 1936 és 1941 között a Budafoki MTE csapatát erősítette, majd innen igazolt a Kábelgyárba, később az MTK-ba. Emlékét klubunk mindörökre megőrzi, mivel személye felejthetetlen a magyar és a budafoki labdarúgás számára is.

Klubunk az ő tiszteletére rendezte meg idén első alkalommal a Kárpátmedencében működő akadémiák és partneregyesületeink részvételével a hagyományteremtő, U12-es korosztályt megszólító nemzetközi utánpótlás tornát, amely egyben az évad nagyszabású zárása is volt.

A csapatok csütörtökön érkeztek meg Budafokra, a BMTE történetének fotókiállítása és ünnepélyes megnyitó várta őket. A megynyitón többek között dr. Schmidt Ádám, sportért felelős államtitkár, Sípos Jenő, az MLSZ szóvívője, valamint Karsay Ferenc kerületi polgármester, illetve Németh Zsolt országgyűlési képviselő köszöntötték a résztvevőket, majd kisorsolásra került a két négycsapatos csoport összetétele.

Zakariás Kupa csütörtök

A csoportok összetétele:

A csoport: Partium Labdarúgó Akadémia (Szatmárnémeti), Székelyföld Labdarúgó Akadémia (Csíkszereda), Soroksár SC, Budafoki LC

B csoport: TSC Futballakadémia (Topolya), FC DAC (Dunaszerdahely), Munkács Futball Akadémia, ESMTK

A nap a csapatok képviselői számára tartott technikai értekezlettel zárult, amelyet a korábbi nemzetközi labdarúgó-játékvezető Szabó Zsolt tartott.

A második nap a csoportmérkőzésekkel kezdőtött, pénteken két alkalommal léptek pályára a csapatok, majd az ebédet követően közös kirádulást tettünk Székesfehérvárra, történelmi városnézésre. Először a városházán vendégeskedtünk, ahol Cser-Palkovics András, a város polgármestere fogadott bennünket, megtekintettük a magyar Szent Korona másolatát, majd az épület előtti téren található Országalmát. Egy rövid városnézést követően, a napot a MOL Arénában zártuk, ahol a gyerekek megtekinthették az utánpótlás központot, illetve a stadiont is.

A szombati, utolsó nap a hátramaradó csoportmérkőzésekkel kezdődött, mindeközben vásári hangulat költözött a Promontor utcai stadionba, ahol mindenféle program várta az érdeklődöket: ugrálóvár, képzőművészeti standok, néptánc, délután Hevesi Tamás koncert.

A délután a helyosztó mérkőzésekről szólt, ahol izgalmas csatákat vívtak a csapatok valamennyi helyezésért. A játékosok és a szurkolók hihetetlen élettel és hangulattal töltötték meg a stadiont, igazi futballünnep volt ez. A díjakat Zakariás József gyermekei, Zakariás Ágnes és ifj. Zakariás Tamás, a BMTE Filkor Attila, a BMTE sportigazgatója, Gundel-Takács Bence és Kovács Dávid, a BMTE játékosai, Markovics József, a Budafoki LC elnöke, Pacsi Bálint, a Budafoki LC szakmai igazgatója, valamint Szabó Zsolt, korábbi játékvezető adták át. A tornát Kiss Norbert, a BMTE ügyvezető igazgatója zárta beszédével.

Reméljük Zakariás József is látta mindenzt odaföntről, szíve biztosan boldogsággal telt meg. Márcsak azért is, mert a rendezvény több volt egy „egyszerű” labdarúgó tornánál és a határon túli, kiváló munkát végző akadémiák csapataival történő erőfelmérésnél, elsődleges célunk az volt, hogy partneregyesületeink, meghívott vajdasági, erdélyi, felvidéki, székelyföldi és saját játékosaink minél több emberi és kulturális élménnyel gazdagodjanak. A három nap során mindvégig láthattunk, ahogy a pályán egymás ellen küzdő játékosok a pályán kívül együtt vannak, barátságok, kapcsolatok születnek.

A torna végeredménye:

  1. Székelyföld Labdarúgó Akadémia (Csíkszereda)
  2. Munkács Futball Akadémia
  3. TSC Futballakadémia (Topolya)
  4. Partium Labdarúgó Akadémia (Szatmárnémeti)
  5. FC DAC (Dunaszerdahely)
  6. Budafoki LC
  7. Soroksár SC
  8. ESMTK

Legjobb kapus: Kovács Kristóf (Budafoki LC)

Gólkirály: Bajkó Miklós (Csíkszereda)

Legjobb mezőnyjátékos: Budai Péter (Topolya)

Legjobb hazai játékos: Cseh-Kis Barnabás (Budafoki LC)

Köszönjük vezetőinknek a több hónapnyi áldozatos munkát, a szervezést, s azt, hogy a gyerekek a stadion zöld gyepén élvezhették a torna minden percét. Gratulálunk továbbá a csapatot a tornára felkészítő edzői teamnek: Könczey Balázs vezetőedzőnek, Marczell Zoltán edzőnek, Zsupanek Péter edzőnek, Gula Dávid edző/ videóelemzőnek és Szabó Levente edzőnek.

Köszönjük továbbá mindenkinek a részvételt, a szurkolást! Találkozunk a 2023/2024-es szezonban!!!

Oszd meg ismerőseiddel!

Oszd meg a Facebookon