110 éve piros-feketében

Budafoki MTE
Egyesületünk 2022-ben ünnepli alapításának 110. évfordulóját, a kerek jubileumot pedig többek között a BMTE honlapjának megújulásával is köszöntjük. Meg persze némi múltidézéssel, íme egy kis történelmi visszatekintő a budafoki labdarúgásról.

Klubunkat 1912-ben alapították, azt azonban talán kevesen tudják, hogy Világosság FC néven. Csapatunk egy évvel később, 1913-tól vette fel a budafoki nevet, amelyet az idők során is értek változások – voltunk többek között Munkás és Műkedvelő Testedző Kör, Gyárépítők és Kinizsi is –, a jelenlegi, Budafoki MTE formát pedig 2017 óta használjuk.

Ami a kezdeteket illeti: a budafoki Schmidt Sebestyén vendéglőjében 1910. április 2-án megalakult a BIK, azaz a Budafoki Ifjúsági Kör, amely elsősorban az iparos és tisztviselői rétegre támaszkodott. A fiatalok sportolási igénye azonban megkövetelte a szervezett formát, így 1912 áprilisában 24 taggal – akik elnökké Lerner Ferencet választották – megalakult a mai BMTE elődje, a Világosság FC. Színösszeállításnak az alapítók a piros-feketét választották, amely azóta is megmaradt klubunk jellemzőjeként.

1914-ben a község képviselőihez eljuttatott kérvényben egy valódi futballpálya létesítésére nyújtottak be kérelmet, hisz addig csak a Gschwindt-gyár előtti réten – amit manapság a Vágóhíd-utcai vasúti aluljárón át közelíthetünk meg – játszhattak csupán. Az I. világháború nemcsak Budafokon, hanem az országban mindenhol visszavetette a szárba szökkenő sportmozgalmakat, fontos mérföldkő azonban labdarúgó alakulatunk életében az 1919-es esztendő, amikor csapatunk felvételét kérte a Magyar Labdarúgó-szövetség tagjainak sorába. A ’20-as években a Váci, majd a Budai Alosztályban szerepeltünk, majd folyamatosan lépdeltünk felfelé a ranglétrán.

Mai napig büszkék vagyunk rá, hogy az Aranycsapat legendás balfedezete, a budafoki születésű Zakariás József – akinek nevét edzőközpontunk is viseli – 1936 és 1941 között klubunknál nevelkedett.

Zakariás József

Az 1940-es évek elején már NB III-as együttese volt a Promontor utcának, a felnőtt gárda mellett pedig az utánpótlásban is értünk el sikereket. A felívelő szakasz folytatására aztán a II. világháború utáni újrakezdésig várni kellett. A főváros sportéletének megszervezését a Nemzeti Bizottság fogta össze 1945 után, a nagy hagyományú, elismert BMTE újjászervezését pedig a kerülethez kötődő Sebes Gusztávra bízták. Az Aranycsapat későbbi legendás edzője rakta le az alapokat az újjáépülő futballstruktúrában, aki 1945-ben a BMTE vezetőedzője is volt, majd később elnökként is tevékenykedett és irányításával történetünk során először jutottunk fel az élvonalba!

Bár a bennmaradást nem sikerült kiharcolni, a Budafok stabil NB II-es gárdává nőtte ki magát, amely abban az időben többször is döngette az NB I kapuját. A közönség is szerette a csapatot, rendre 2000-2500 néző látogatott ki a mérkőzésekre.

1969-ig őriztük NB I/B-s tagságunkat, az akkor történet tragikus események – a védelem kiválóságának, Kiss Lászlónak, majd az edzőként visszatérő Csordás Lajosnak váratlan halála –, valamint az olyan meghatározó játékosok, mint Mezey György távozása végül kieséshez vezetett.

1971-ben Mészöly Kálmán, a Vasas sokszoros válogatott játékosa vette át a gárdát, amely egyre előrébb lépdelt a tabellán. A Szőke Sziklát azonban visszahívta a 13. kerületiek vezetése, így utána az „ősbudafoki” Dobesch Gyula irányított, 1973-ban pedig újra feljutottunk a másodosztályba. 1974-ben az MLSZ megszüntette az NB I/B osztályt, s újra az NB II lett a második vonal. Mészöly Kálmán visszatért edzőként, s a piros-feketék fokozatosan jöttek fel a középmezőny végéről – egészen az 1976-os dobogós helyezésig.

Minőségi játékosok épültek be a csapatba, mint például a Fradival VVK-t nyerő Horváth „Api” László, az újpesti bajnok és válogatott Noskó Ernő, a Fradi-ifiből Vizi Sándor, továbbá Esterházy Márton, Jakab János, Zöldi György, a kispesti Tóth Kálmán, vagy éppen a későbbi MLSZ-elnök Kisteleki István. A gárda a szezon végén bronzérmet nyert az egycsoportos másodosztályban.

A 80-as, 90-es években a másod- és harmadosztály között ingázott a klub, amelyben olyan futballisták is megfordultak, mint Pintér Attila, ifj. Szurgent Lajos, vagy éppen Dragóner Attila. 1993-ban létrejött a Budafoki Labdarúgó Club, a BLC, amely önállóan tevékenykedett a BMTE keretein belül. A kétezres években is az NB II-ben, valamint az NB III-ban szerepeltünk, mígnem 2020-ban, történelmünk során másodszor, 74 évet követően újra feljutottunk az élvonalba! Bár a bennmaradás ezúttal sem sikerült, együttesünk szimpatikus futballjával ismét letette névjegyét a legmagasabb szinten is.

A jelenben a rendezett hátteret a klub vezetése, Bélteky Róbert tulajdonos, Jakab János tiszteletbeli elnök, Vizi Sándor ügyvezető elnök, valamint Kiss Norbert ügyvezető igazgató biztosítja.

Reméljük, hogy a jövőben is szép sikerek várnak egyesületünkre, természetesen a budafoki focicsaládban nélkülözhetetlen szereplők, lelkes szurkolóink részvételével!

HAJRÁ BUDAFOK!

110 éve piros-feketében

Oszd meg ismerőseiddel!

Oszd meg a Facebookon