A budafoki ikon, aki Kispesten is nagyot alkotott: id. Dobesch Gyula

Budafoki MTE

Szurkolóinknak nem kell bemutatnunk id. Dobesch Gyulát, akinek a neve egyet jelent a Budafoki MTE-vel és a piros-fekete színekkel. Klubunk egykori legendája két időszakban is dolgozott pályaedzőként a Honvédnál, ottani időszakáról – a vasárnap sorra kerülő mérkőzés apropóján – családját és korábbi játékosait kérdeztük.

Két bajnoki címet, két bronzérmet és egy kupát nyert Kispesten. Nagyon szerették a játékosok, volt szerencsénk találkozni a csapattal, többször volt ilyen családi összejövetel. Mindenki csak szuperlatívuszokban beszélt a papáról, szakmailag és emberileg is. Kiállt a játékosai mellett. Nem beszélt csúnyán, ha nagyon ideges volt, akkor is az volt a legdurvább mondása, hogy ‘a morva életbe’.  Második kispesti időszakában Mezey György távozása után felkérték vezetőedzőnek, de nem tartotta ildomosnak, hogy elfogadja a felkérést – ez is a jellemét mutatja. Gyuri bácsival szoros kapcsolatot ápolt, barátságuk ott kezdődött, hogy játékosként csapattársak voltak Budafokon. Gyuri bácsihoz fűződő barátságának a jele, hogy  Gyuri bácsi – annak dacára, hogy addigra már elvonult a nyilvánosság elől – kijött a temetésére, sok más kispesti ikonnal egyetemben” – mesélte Gyula bácsi veje, Fekete György.

Évekig dolgoztunk együtt. Nagyon tisztességes, korrekt, normális ember volt. Edzőként is korrekt volt, jól űzte a szakmáját. Nem hiszem, hogy bárkire is felemelte volna a hangját, nagyon intelligens, felkészült edző volt. Nem tudnék rá semmi rosszat mondani. Nagyon nagy tisztelettel gondolok rá a mai napig, nyugodjon békében” – emlékezett vissza Gyula bácsira egykori kispesti tanítványa, csapatunk jelenlegi mestere, Dajka László.

Dobesch Gyula bácsival Budafokon találkoztam először.Mikor Mészöly Kálmán Békéscsabára ment 1976 nyarán,Gyula bá lett a vezető edző. Fantasztikus embert ismertem meg benne,emberileg talán a legjobb volt a labdarúgó társadalomban,akivel együtt dolgozhattam…Sosem káromkodott,vagy nem szídott senkit,mindig korrekt és jóindulatú volt. Ha kihagytam egy helyzetet, Gyula bá’ a rá jellemző, kicsit ferde fejtartással azt mondta nekem: Márton kérem, ez most egy kicsit kecske volt… vagy ha nagyon mérges volt akkor a legcsúnyább, amit mondott: ‘a vén Európát,hát ez nem igaz’… – emlékezett vissza budafoki éveire csapatunk és a Honvéd korábbi gólerős csatára, Esterházy Márton, majd kitért a Kispesten együtt töltött időszakra is. – Másodszor a Honvédban találkoztam Gyula bával, Komora Imre hívta edzőnek, ő foglalkozott a védőkkel, különórázott velük. Mindenki nagyon tisztelte és szerette a mestert. Hálás vagyok,hogy ismerhettem Gyula bácsit!

A képek forrása: id. Dobesch Gyula családja.

Oszd meg ismerőseiddel!

Oszd meg a Facebookon