Markovics József: 24 éve büszkén képviselem Budafokot

Az utánpótlás helyzete és az új szerepkör.

Egy éve új időszámítás kezdődött a budafoki utánpótlásban, pontosan milyen változások történtek?

A tavalyi év folyamán a Magyar Labdarúgó Szövetség úgy döntött, hogy a Budafoki LC-t B-szintű tehetségközponttá nevezi ki. Ez az akadémiák után a második szintet jelöli, amely egyfajta korszakváltás a budafoki utánpótlás életében, korábban ugyanis csak amatőr szinten tevékenykedtünk. Most viszont a 7 és 14 év közötti korosztályokkal 8 órában dolgozó edzőket kell alkalmaznunk, többek között gyógytornászokkal, koordinációs trénereket és olyan szakembereket, akik korábban a terveink között sem szerepelhettek. Pacsi Bálint szakmai igazgatóval 51 interjút hallgattunk meg, míg végül kiválasztottuk azt a 9 embert, aki főállásban ügyeli a klubnál a tehetségeink napi munkáját. Az U15-ös, az U17-es, az U19-es, valamint a tartalékcsapatunk élén nem történt változás, ott a korábbi mesterek irányítanak, a szakmai és az infrastrukturális segítségért pedig Jakab János tiszteletbeli, valamint Vizi Sándor ügyvezető elnöknek tartozunk hálával.

A fejlesztések szintjén miről lehet beszámolni?

Egy év elteltével szerencsére kiderült, hogy olyan képzéseken vesznek részt a gyerekek, amelyeket az MLSZ is elvár tőlünk. Ehhez kellett az a fajta támogatás, amelyet az egészségügyi és a különböző méréseket szolgáló eszközök fejlesztésére kaptunk, hiszen nemcsak a labdarúgás, hanem a mozgáskultúra terén is arra kell törekednünk, hogy a gyerekek megfelelő felkészítésben részesüljenek. Ami viszont a legfontosabb, hogy megszűnt a gyerekek elvándorlása, sőt, immáron a környéken túlról is érkeznek hozzánk olyan tehetségek, akik Budafokon szeretnének futballozni. A napokban induló új budafoki honlapon pedig saját felületen számolhatunk majd be a BLC-t érintő legfontosabb hírekről, erre is büszkék vagyunk!

A közelmúltban egy új szerepkörben, a felnőtt csapat technikai vezetőjeként is bizonyítania kell, hogyan birkózol meg az új kihívásokkal?

Operatív igazgatóként eddig is tevékenykedtem az NB II-es gárdánál, az elnökség közelmúltbeli felkérésére pedig gondolkodás nélkül igent mondtam az átmeneti időszakra. Azt vallom ugyanis, hogy az egyesület életében, fejlődésében hozzám hasonló résztvevő szereplőknek annyira oda kell tennie magukat, hogyha kell, akkor egy teljesen új szerepkörben is helyt kell állnunk. Én 24 év óta büszkén képviselem a BMTE-t, így nem lehetett kérdés a számomra, hogy segítsek a csapaton!

Markovics József

Oszd meg ismerőseiddel!

Oszd meg a Facebookon